Сакаме луѓето да се чувствуваат добро во нивните куќи.
Нашите производи се на база од истражувањето во Вива Паркот

Маг. Роберт Шмид, основач на Вива Истражувачкиот Парк

Истражувачкиот парк Вива е најголемиот истражувачки центар во Европа за компаративни студии за градежни материјали.

Неговата главна цел е точно да се измери и процени влијанието на различните градежни материјали врз удобноста на живеење со симулирање на типично однесување на корисникот.

Како истражувањата
се направени.

Почнавме да собираме податоци во 2015 година кога беа изградени првите 10 куќи. Сите куќи се изградени со исти внатрешни димензии: 3x4 и високи 2,8 метри. Тие се состојат од една просторија, сите имаат еден прозорец и една врата. Ѕдовите како и надворешниот и внатрешниот слој на куќите сеизградени со различни градежни материјали како што се бетон, цигла, масивно дрво и различни внатрешни и надворешни обложувања.

Куќите се распоредени во специјална шемаза да бидат сигурни дека добиваат иста количина на сонце. Куќа бр. 8 беше посветена за мерење на надворешни услови: температура, ветер, влажност и сл. Доаѓа со центар за податоци кој собира податоци од сите други куќи постојано. Куќа бр. 5 во моментов се користи како тест куќа за нови производи на Баумит. Истражувачкиот парк се зголеми за уште 3 куќи направени од цигли и гасобетон во 2018 и 2019 година за понатамошно истражување.

33

СЕНЗОРИ

10

РАЗЛИЧНИ ПАРАМЕТРИ

+5

МИЛИОНИ ПОДАТОЦИ

Во секоја куќа има 33 сензори кои мерат 10 различни параметри. За две години мерења, 5 милиони податоци се собрани.

Анализа
на резултатите.

Истражувачкиот парк Вива е основан во 2014 година во соработка и според научните барања на следниве институти:

 • Медицински Универзитет Виена
  (Одделение за хигиена и заштита на животната средина)
 • IBO
  (Австриски институт за градежна биологија и екологија)
 • FH Burgenland
  (Универзитет на Применети Науки)

Истражување
на експлоатација.

Во зависност од задачата, конечните резултати се проверуваат и оценуваат од неколку надворешни институти кои потоа се применуваат во различни области:

 • Ние можеме да ги пресметаме силите и слабостите на конструктивните типови од градежните материјали
 • Можеме да дадеме конкретен совет и решение за секој проблем на потрошувачите.
 • Се разбира, ние ги тестираме нашите Баумит производи и решенија за да го докажеме нивните ефекти.

Резултатите исто така се користат од нашиот Истражувачко Развоен Оддел за подобрување на постоечките и развој на сосема нови производи.

Случај
Летни горештини.

дознајте повеќе

Случај
Зимски студенила.

дознајте повеќе

Случај
Влага
во внатрешните простории
.

дознајте повеќе